“Χριστός Ανέστη” από την Τανζανία

Kristo amefufuka! Kweli amefufuka!

Ο αναστάσιμος χαιρετισμός ακούστηκε και πάλι στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο και σε ολόκληρη την Τανζανία. Με την έκρηξη του πρώτου “Χριστός Ανέστη” άρχισε το πασχαλινό “πανηγύρι”. Οι λαμπάδες κουνιόνταν ρυθμικά στο σχήμα του Σταυρού και τα πρόσωπα όλων είχαν μια ξεχωριστή λάμψη, η οποία προέρχονταν από τη χαρά της Αναστάσεως.

Μικροί και μεγάλοι παρέμειναν υπομονετικά στο Ναό και συμμετείχαν στην αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια του αναστάσιμου κανόνος και τη θυμίαση, οι πιστοί απαντούσαν με το “Αληθώς Ανέστη”, το οποίο συνοδεύονταν από επιφωνήματα χαράς και ενθουσιασμού, τα οποία ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την πανηγυρική ατμόσφαιρα προσδίδοντας αφρικάνικο άρωμα! Μετά τη Θεία Κοινωνία και την απόλυση, όλοι πιστοί μαζί με το αντίδωρο έλαβαν από ένα πασχαλινό αυγό και λίγο ψωμάκι ως ευλογία.

Το Πάσχα στην Αφρική είναι κάτι μοναδικό! Η χαρά, ο ενθουσιασμός και η ελπίδα που πηγάζουν από την αιώνια ζωή, την οποία μας χαρίζει ο Χριστός με την Ανάστασή του, ξεχειλίζουν σαν σε υπερχείλιση και πλημμυρίζουν τις καρδιές όλων! “Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται”. Αυτή τη χαρά της “νέας” ζωής γεύονται όλοι οι πιστοί μέσα από την απλότητα που τους χαρακτηρίζει. 

Το πανηγυρικό κλίμα συνεχίστηκε και κατά τον Εσπερινό της Αγάπης. Οι πιστοί κατέκλυσαν και πάλι τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το “Χριστός Ανέστη” αντήχησε και πάλι, προερχόμενο από φωτεινές καρδιές, που έλαμπαν από τη χαρά της Αναστάσεως! Το Ευαγγέλιο διαβάστηκε στα Ελληνικά, Αγγλικά και στην τοπική γλώσσα Σουαχίλι. Πριν την απόλυση του εσπερινού, αναγνώστηκε η πασχαλινή εγκύκλιος το Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄ και στη συνέχεια όλοι οι πιστοί, σε πομπή, κατευθύνθηκαν προς το Επισκοπείο,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος μοιράστηκε με τους πιστούς λίγες σκέψεις για την πανήγυρη των πανηγύρεων, την Ανάσταση του Κυρίου. 

Στην πανηγυρική τράπεζα παρακάθισαν όλοι οι πιστοί μαζί με τον Επίσκοπο και τους Ιερείς γευόμενοι το πασχαλινό φαγητό, το οποίο με πολύ μεράκι μαγείρεψαν τα κορίτσια και οι κυρίες που διακονούν στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο. Το γεύμα ήταν προσφορά ανωνύμου εις μνήμην Γεωργίου, Ευανθίας και Μαρίας.

Χριστός Ανέστη! – Αληθώς Ανέστη!

Kristo Amefufuka! – Kweli Amefufuka!