ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ

Είναι μεγάλο πράγμα να βιώσει κανείς τη Χάρη του Θεού, που είναι διάχυτη σε κάθε Θεία Λειτουργία στην Αφρική. Η χαρά των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, όταν προσέρχονται στη Θεία Λειτουργία είναι απερίγραπτη. Βλέπει κανείς ορφανά παιδιά να κουβαλούν στην πλάτη τους το αδερφάκι τους ή ηλικιωμένους ανθρώπους να βαδίζουν πολλά χιλιόμετρα για αυτή την πολυπόθητη συνάντηση με τον Χριστό!

Στην Αφρική, οι αδελφοί συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και των υπολοίπων ακολουθιών ψάλλοντας όλοι μαζί και δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα κατανυκτική που θέλγει την ψυχή και την παρακινεί σε προσευχή και μυστική δοξολογία και ικεσία. Αυτή είναι η μυσταγωγία της Αφρικής!

Όλα αυτά μας θυμίζουν τη ζωή των πρώτων χριστιανών. Στιγμές από τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Αφρικής. Συνήθεια των πρώτων χριστιανών ήταν και «οι αγάπες». Γεύματα δηλαδή μετά τη Θεία Λειτουργία. Το τυπικό αυτό αναβιώνει σε κάθε ευχαριστιακή σύναξη στην Αφρική. Πάντοτε μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί η υλική τράπεζα, που είναι προσφορά αδελφών μας από την Ελλάδα.

Πολλά μέλη του Συλλόγου μας αποστέλλουν χρήματα για την τέλεση Θείας Λειτουργίας και την παράθεση γεύματος, είτε υπέρ υγείας είτε υπέρ αναπαύσεως προσφιλών τους προσώπων. Ακόμη και 1000 περίπου άτομα μπορεί να γευματίζουν σε αυτά τα ταπεινά γεύματα. Άλλωστε η Αφρική είναι ένα μεγάλο στομάχι, που πρώτα πρέπει να το χορτάσεις και μετά να του μιλήσεις για τον Θεό, όπως αναφέρει και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος.

Λίγο ρύζι, φασόλια και (σπάνια) κρέας σκορπούν χαμόγελα σε χιλιάδες αδελφούς μας…!