ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

2o ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, στο Οικογενειακό Κέντρο «Πιερίδα» στην Κατερίνη από την Ιεραποστολική Στέγη Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, Ιεραποστολικό Αρχονταρίκι με επίσημο προσκεκλημένο τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή διδασκάλων και σπουδαστών του Συλλόγου Λόγιας Εξωτερικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, Πρωτοσύγκελλος  της Ι.Μ. Κίτρους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού με θέμα: «Αγιορείτικα μηνύματα», μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους, που κατέκλυσαν ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης, εμπειρίες και βιώματα της ασκητικής μοναχικής ζωής, ωφέλιμα  για τον πνευματικό αγώνα κάθε πιστού.

Έπειτα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πρόοδο του Ιεραποστολικού Έργου στην Κεντρική Τανζανία, τους στόχους για το εγγύς μέλλον, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πειρασμούς και τις δυσκολίες των ιεραποστόλων. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνώμονα αισθήματα ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ για την πολυποίκιλη υποστήριξή του, πνευματική και υλική, στο ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας.

Ακολούθως, προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Ιεραποστολικής Στέγης Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, με τις δράσεις και τα έργα της Ιεραποστολής στην Κεντρική Τανζανία.

Τέλος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Γέροντας Μάξιμος, από τη θέση του Προέδρου της Ιεραποστολικής Στέγης, έκλεισε το Ιεραποστολικό Αρχονταρίκι κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, αδελφού της Ιεράς Μονής, ενώ ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό για τον κόπο της συμμετοχής στην εκδήλωση και τη συνεχή υποστήριξή του, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, τα μέλη της Ιεραποστολικής Στέγης και τους φίλους και προσκυνητές της Ιεράς Μονής για την πολύπλευρη βοήθειά τους στο έργο της Ιεραποστολής στην Κεντρική Τανζανία.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Ιερομόναχος Εφραίμ, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο Ιερομόναχος Πορφύριος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας, και ο Ιεροδιάκονος Μάξιμος, αδελφοί της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατώντας ΕΔΩ

1o ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Ιεραποστολικό Αρχονταρίκι (09/09/2022) με τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο. Μια εκδήλωση με πνευματικά μηνύματα και ιεραποστολική αύρα από την Κεντρική Τανζανία, για την προβολή του έργου της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας. Μια μεγάλη εκδήλωση, που η αγάπη του κόσμου αγκαλιάζει, ώστε η συνάντηση αυτή να ανανεώνεται για κάθε χρόνο, γιατί η ιεραποστολή είναι ένας τομέας διακονίας της Εκκλησίας που χρειάζεται τη στήριξη όλων.

ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ

Εσπερίδα με ομιλητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, ο οποίος είναι συμπαραστάτης στο έργο της Ιεραποστολής και του Συλλόγου μας. Το έργο που με τη χάρη του Θεού επιτελεί στη μεγαλόνησο Κύπρο είναι τεράστιο, με πνευματικές και φιλανθρωπικές διαστάσεις, έχοντας ως κορυφαία δράση τη «Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη».

ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ

Εσπερινή σύναξη με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος στηρίζει σταθερά το έργο της Ιεραποστολής στην Κεντρική Τανζανία με πολλή αγάπη προς το πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου. Άλλωστε είναι γνωστή η τεράστια πνευματική και φιλανθρωπική προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου, η οποία ανα τους αιώνες πορεύεται έχοντας δύο σταθερούς πυλώνες δράσης, τον ησυχασμό και την ιεραποστολή.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ιεραποστολικής Στέγης είναι μια ευκαιρία συνάντησης και ενημέρωσης για την προσφορά του Συλλόγου στον ευαίσθητο χώρο της εξωτερικής ιεραποστολής αλλά και σε άλλους τομείς δράσης. Μαζί με τον ετήσιο απολογισμό προβάλλονται ντοκιμαντέρ και πραγματοποιούνται ομιλίες για το ιεραποστολικό έργο στην Κεντρική Τανζανία.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στα πλαίσια διεξαγωγής διαφόρων εκδηλώσεων και δράσεων αναπτύξαμε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων “Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω” της Ι.Μ. Κίτρους, τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Πιερίας “Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”, τη Σ.Ε.Δ.Α.Π. Κατερίνης και τον Σύλλογο Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων Θεσσαλονίκης, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία και σε άλλους ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών, να γνωρίσουν το έργο του Συλλόγου μας και να γευθούν τη χαρά της προσφοράς και της εθελοντικής δράσης στον αγώνα για την επούλωση των καθημερινών “πληγών” των αναξιοπαθούντων αδελφών μας!

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Η Ιεραποστολή είναι ένας σημαντικός τομέας, που δεν αφορά μόνο λίγους ρομαντικούς διακονητές. Είναι υπόθεση όλων μας. Πολλά παιδιά συγκινήθηκαν βλέποντας συνομηλίκους τους στην Αφρική να παίζουν με μπάλες φτιαγμένες από σχοινιά και κουρελάκια ή να περπατούν χωρίς παπούτσια στο δρόμο για το μισογκρεμισμένο σχολείο. Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον των παιδιών διοργανώσαμε μια εκστρατεία ζωγραφικής με τίτλο ”ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ”. Μαθητές από την Ελλάδα θα στείλουν τις ζωγραφιές τους σε συνομηλίκους τους στην Τανζανία, οι οποίοι στη συνέχεια θα ανταποδώσουν με τις δικές τους δημιουργίες.

Μια δράση ιδιαιτέρως σημαντική με στόχο το μήνυμα της Ιεραποστολής να αγγίξει τις ευαίσθητες παιδικές χορδές της ψυχής τους παρέχοντάς τους κίνητρα να αγαπήσουν τον συνάνθρωπο και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ BAZAAR

Η αγάπη των μελών του Συλλόγου και το ενδιαφέρον τους για την προώθηση του έργου οδήγησαν στη διεξαγωγή φιλανθρωπικών bazaar, κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η εθελοντική προσφορά των μελών, κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων, είναι υποδειγματική και εκφράζει την αγαπητική διάθεση όλων για την στήριξη, υλική και πνευματική, των συνανθρώπων μας όπου γης! Τα προσφερόμενα είδη είναι δημιουργίες μελών του Συλλόγου και φίλων της Ιεραποστολής. Δείγμα της αγάπης και του ενδιαφέροντός τους για τη μεγάλη αξία της θυσιαστικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΛΑΜΠΑΔΩΝ

Με περισσή αγάπη και μεράκι εθελόντριες συμμετέχουν στην κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων. Γυναίκες κάθε ηλικίας συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή με τη σκέψη ότι το ανέπσερο φως που θα ανάψει έστω και σε μία πασχαλινή λαμπάδα θα φωτίσει τη ζωή εκατοντάδων παιδιών. Η αγάπη τους για το έργο αποτυπώνεται στα όμορφα σχέδια με τα οποία στολίζουν τις λαμπάδες. Στην προσπάθεια αυτή είναι αρωγοί και πολλοί αδελφοί μας, οι οποίοι χωρίς να υπολογίζουν τον κόπο και την ταλαιπωρία ξεχύνονται σε πόλεις και χωριά, για να διανείμουν τις λαμπάδες, οι οποίες  μπορούν να γεμίσουν χιλιάδες ποτήρια με γάλα προσφέροντας ένα δυναμωτικό πρωινό στα παιδιά της Αφρικής πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων.