ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού και τη σκέπη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Διονυσίου του εν Ολύμπω, συμπληρώνονται έξι χρόνια από την ίδρυση της «Ιεραποστολικής  Στέγης  Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω».

Το ξεκίνημα μιας τέτοιας προσπάθειας στην περίοδο της κρίσης ήταν κάτι το παράδοξο. Ξεκινήσαμε όμως έχοντας ως πολύτιμα εφόδια τις πρεσβείες του Αγίου Διονυσίου και την ευχή του Γέροντά μας. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη όλων σας αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και συνεχίζει να μας στηρίζει έως σήμερα.

Στην εξαετή αυτή πορεία επώνυμοι και ανώνυμοι, γνωστοί και φίλοι της Ιεράς Μονής μας στάθηκαν αρωγοί στο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Κεντρική Τανζανία. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για την αγαστή συνεργασία μας και την αμέριστη συμπαράστασή τους σε εύκολες και δύσκολες στιγμές της ιεραποστολικής διακονίας.

Χρεωστικώς οφείλουμε να μνημονεύσουμε τον μακαριστό αδελφό μας Γεώργιο Μάνο, τον οποίο αιφνίδια ο Κύριος κάλεσε κοντά του. Το κενό που άφησε πίσω του δυσαναπλήρωτο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «ήρεμη δύναμη» της Ιεραποστολικής Στέγης. Ήταν ο άνθρωπος που εργάζονταν κρυφά, χωρίς επιθυμία προβολής και πάντοτε οι συμβουλές του, προερχόμενες από τη σοφία που τον διέκρινε, έρχονταν ως μάννα εξ ουρανού φέρνοντας τη λύση σε αδιέξοδα. Ταπεινά ευχόμαστε, ο Κύριος να τον αναπαύει και η ψυχή του να χαίρεται στον παράδεισο μαζί με τον Άγιο Διονύσιο, τον Άγιο που παιδιόθεν αγάπησε και στήριξε το μοναστήρι του όχι με λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις.

Με την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν τα εξής έργα:

 • 11 γεωτρήσεις σε άνυδρες, κατάξερες περιοχές.
 • Παράθεση γευμάτων (συσσιτίων) μετά τη Θεία Λειτουργία στα διάφορα χωριά και διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες. Μέσω των τελευταίων καλύπτονται οι ανάγκες άπορων οικογενειών για αρκετό χρονικό διάστημα.
 • Εξοπλισμός πολυκλινικής στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Κινταμάλι. Μέσω του Συλλόγου βρέθηκε ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός για την έναρξη λειτουργίας της κλινικής, ενώ τώρα γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση μηχανημάτων που θα εξοπλίσουν συγκεκριμένα απαραίτητα ιατρικά τμήματα, όπως οφθαλμολογικό, μικροβιολογικό, παιδιατρικό, γυναικολογικό-μαιευτικό, μικροχειρουργικό και επειγόντων περιστατικών.
 • Συγκεντρώθηκαν χρήματα για αγορά φαρμάκων, τα οποία παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς, καθώς η Ιρίνγκα είναι η φτωχότερη και δυσκολότερη περιοχή της Τανζανίας.
 • Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στην ανακαίνιση του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κινταμάλι και στην επέκταση του ορφανοτροφείου θηλέων και στη δημιουργία ορφανοτροφείου αρρένων.
 • Χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά για την ολοκλήρωση και συνέχιση των σπουδών τους σε ανώτερα ιδρύματα, καθώς από την πρώτη τάξη του δημοτικού η εκπαίδευση στην Τανζανία είναι επί πληρωμή.
 • Επίσης, με τη βοήθεια του Συλλόγου, νεαροί ιθαγενείς από την Τανζανία, στελέχη της Επισκοπής Αρούσας, μετέβησαν στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προκειμένου να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να γνωρίσουν την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και τον πλούτο της ορθοδοξίας. Απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ιεραποστολική δράση στη χώρα τους.
 • Εξοπλισμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με στόχο την ομαλότερη και ποιοτικότερη διεξαγωγή των μαθημάτων, αναλογιζόμενοι ότι «η εκπαίδευση είναι το πιο δυνατό όπλο με το οποίο μπορείς να αλλάξει ο κόσμος».
 • Οικονομική ενίσχυση Αφρικανών φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από το κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο έχει μεγάλη σημασία και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά και στο ουσιαστικότερο έργο της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, που είναι η μαρτυρία της ορθόδοξης πίστης.

Στον τομέα αυτό ο Σύλλογός μας διαδραματίζει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο. Σε διάστημα τριών ετών πραγματοποιήθηκαν τα εξής έργα:

 • Ανακαίνιση Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου και Παναγίας του Κύκκου στο Κινταμάλι, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Κιπέρα, Αγίας Παρασκευής της Επιβατηνής στο χωριό Ιντόντι και Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Ταναγκόζι.
 • Βαπτίσεις με δωρεές μελών του Συλλόγου. Στα άτομα που βαπτίζονται δίνονται ονόματα Αγίων της επιθυμίας των μελών.
 • Ανέγερση Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Πορφυρίου και Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στο χωριό Ιγκανγκιντούνγκου σε υψόμετρο 2000 μ.
 • Επίσης, συμμετέχουμε στην ανέγερση της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αγίου Μηνά και Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ στο Κινταμάλι, πλησίον του Ιεραποστολικού Κέντρου, όπου οι αδελφοί μας στην Κεντρική Τανζανία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν και να διδαχθούν την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και ζωή, όπως αυτή μεταφέρεται και διασώζεται ανά τους αιώνες μέσω του ορθόδοξου μοναχισμού και της ασκητικής βιωτής. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο Γέροντάς μας π. Μάξιμος, στον πρόλογο του περιοδικού που εκδόσαμε, «ο ησυχασμός είναι η καρδιά της ιεραποστολής».
 • Με τη βοήθεια του Συλλόγου μας, αγοράστηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης της Αρούσας ένα πανέμορφο οικόπεδο, έκτασης 10 στρεμμάτων, για την ανέγερση Ιεραποστολικού Κέντρου, το οποίο θα είναι η καρδιά, το κέντρο, το σημείο αναφοράς ολόκληρης της ιεραποστολικής προσπάθειας στην Κεντρική Τανζανία. Ολοκληρώθηκε η περίφραξη του οικοπέδου και διανοίχθηκε σε αυτό γεώτρηση για την εξεύρεση καθαρού πόσιμου νερού. Αυτή τη στιγμή όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη το κυριότερο έργο. Η ανοικοδόμηση Ιερού Ναού αφιερωμένου στην Παναγία, με προσαρτημένα σε αυτόν παρεκκλήσια του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και της Αγίας Αικατερίνης. Επίσης, όραμά μας είναι η ίδρυση εκπαιδευτηρίου, στα πρότυπα μιας θεολογικής ακαδημίας, για την όσο το δυνατόν αρτιότερη κατάρτιση των ιθαγενών κληρικών, κατηχητών και στελεχών της Επισκοπής. Ας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη σημαντική προσπάθεια για την ανέγερση του πολυδύναμου Ιεραποστολικού Κέντρου στην πόλη της Αρούσας, ώστε να αναδειχθεί σε πνευματικό φυτώριο ευωδιαστών πνευματικών ανθέων που με ζήλο και πίστη θα κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Επισκοπής Αρούσας.

Ένα τολμηρό εγχείρημα ήταν η έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού μας με τίτλο «Στα Βήματα του Αποστόλου Μάρκου», αφιερωμένο πρώτον στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας και στα έργα, υλικά και πνευματικά, που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα στην Τανζανία με τη συνδρομή του Συλλόγου μας. Το περιοδικό αποστέλλεται δωρεάν σε όλα τα μέλη και τους δωρητές του Συλλόγου προς ενημέρωση για την πορεία της ιεραποστολικής διακονίας στην ήπειρο της Αφρικής.

Είναι σημαντικό ωστόσο να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογός μας συνδράμει και σε έκτακτες ανάγκες αδελφών μας στο εσωτερικό της χώρας με διανομή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Για την διεξαγωγή όλων αυτών των σημαντικών έργων είναι απαραίτητη η εξεύρεση οικονομικών πόρων. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκαν ορισμένες δράσεις φιλανθρωπικού και πνευματικού περιεχομένου:

 • Πραγματοποιήθηκαν απογευματινές συνεστιάσεις με ομιλητές τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ.
 • Φιλανθρωπικά bazaar κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση με εθελοντική δράση μελών του Συλλόγου.
 • Εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς.
 • Έκδοση περιοδικού με τίτλο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΡΚΟΥ».
 • Προσκυνηματικές εξορμήσεις.
 • Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία και σωματεία.
 • Αποστολή εθελοντών στην Τανζανία.

Απέραντη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον Πατριάρχη και πατέρα αυτής της μαρτυρικής ηπείρου, την Α.Θ.Μ., τον προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου κ.κ. Θεόδωρο Β΄, του οποίου η αγάπη και το ενδιαφέρον μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα στην Αφρική.

Επίσης, ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο, του οποίου οι πατρικές ευχές επισκιάζουν και στηρίζουν κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου μας.

Αυτά λοιπόν τα τρία έτη διανύσαμε μία διαδρομή γεμάτη από δυσκολίες, ίσως και αδιέξοδα, αλλά συνάμα πλημμυρισμένη από ευλογία και χαρά, που μονάχα ο δρόμος της προσφοράς και της ανθρωπιάς προσφέρει. Ένας δρόμος που πρώτος βάδισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος και που με αγάπη όλοι εμείς τον ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να τον ακολουθούμε όσο ο Θεός το επιτρέπει.

Αμήν. Γένοιτο!

Αρχιμ. Πορφύριος Ολυμπίτης 

Πρωτοσύγκελος Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας