ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΩΝ

Με τη βοήθεια και τις πρεσβείες του Αγίου Διονυσίου, στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας χτίστηκαν περικαλλείς Ναοί προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Λουκά του Ιατρού, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Πορφυρίου και Αγίου Φωτίου του Μεγάλου. Παράλληλα, ανακαινίζονται οι ήδη υπάρχοντες Ναοί, για να εξυπηρετούν όσο γίνεται αρτιότερα τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών.

Ι.Ν. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΙΜΠΟΓΚΟ

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Ιμπόγκο με την παρακείμενη γεώτρηση

Το Ιμπόγκο είναι ένα απομονωμένο χωριό μία ώρα μακριά από το Ιεραποστολικό Κέντρο του Κινταμάλι, όπου διαμένουν εκατόν πενήντα άνθρωποι, πρώην Ρωμαιοκαθολικοί, οι οποίοι στράφηκαν ομοθυμαδόν προς την Ορθοδοξία! Παρ’ όλο που οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν θυμίζουν τον “πολιτισμένο” κόσμο, όταν ρωτήθηκαν για το τι έχουν περισσότερη ανάγκη, όλοι αναφώνησαν kanisa”, δηλαδή Εκκλησία! Προκειμένου να αρχίσει η ανοικοδόμηση, όλο το χωριό, άνδρες, γυναίκες και παιδιά εθελοντικά μετέφεραν πέτρες από τη γύρω περιοχή, για τα θεμέλια του “δικού τους” πολυπόθητου Ναού! Και τώρα… ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στέκει σε περίοπτη θέση στο χωριό τους και υποδέχεται οτιδήποτε έχουν να καταθέσουν οι ευγενείς ψυχές των πιστών. Ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε η μετάβαση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ στο χωριό τους, όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού και ευλόγησε την παρακείμενη γεώτρηση, από την οποία αντλούν νερό οι κάτοικοι του χωριού και κάθε διαβάτης που περνά από εκεί.

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ, ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΓΚΑΝΓΚΙΝΤΟΥΓΚΟΥ

Ο Ιερός Ναός στο Ιγκανγκιντούγκου

Το Ιγκαγκιντούνγκου βρίσκεται βορειοδυτικά του Ιεραποστολικού Κέντρου του Κινταμάλι σε απόσταση δύο ωρών. Για να φτάσει κανείς εκεί διασχίζει μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από αιωνόβια δένδρα και μικρά χωριά, τα οποία βρίσκονται κατά μήκους του χωματόδρομου. Σε υψόμετρο 2000 μ. είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός Μεταφορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Πορφυρίου και Φωτίου του Μεγάλου, σε οικόπεδο, το οποίο είναι δωρεά του προέδρου του Δ.Σ. Γέροντος Μαξίμου. Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού τελέστηκαν από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ κατά τη διάρκεια της ιεραποστολικής περιοδείας του στην Κεντρική Τανζανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το χτίσιμο του Ιερού Ναού, τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών εξυπηρετούσε μια χορτοκαλύβη, την οποία κατασκεύασαν οι ίδιοι με τα λιγοστά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και ταπεινά υλικά από τη γύρω περιοχή.

Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΑΣΕΓΚΕ

Κάτοικοι του Μασέγκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού

Το Μασέγκε είναι ένα απόμακρο χωριό σε υψόμετρο 2000 μ. στην περιοχή Νταμπάγκα της Νοτίου Τανζανίας, στα σύνορα με τη Ζάμπια. Απέχει τέσσερις ώρες από το Ιεραποστολικό Κέντρο του Κινταμάλι και η ομορφιά του είναι απερίγραπτη! Το χωριό αυτό έχει την ευλογία να διαθέτει πλέον έναν περικαλλή ναό προς τιμήν των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Λουκά του Ιατρού. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ τέλεσε τον αγιασμό θεμελίωσης του Ιερού Ναού και ευλόγησε την παρακείμενη σε αυτόν γεώτρηση, η οποία εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού, διότι σε αυτό το υψόμετρο το νερό είναι δυσεύρετο και έπρεπε, μικροί και μεγάλοι, να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να γεμίσουν έστω και ένα κουβά από κοντινό ρέμα, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ξερό.

Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΙΓΚΑΝΓΚΙΜΑΛΕ

Το Ιγκανγκιμάλε βρίσκεται κοντά στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Κινταμάλι. Ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτό είναι δύσβατος, όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου την ανέγερση Ιερού Ναού στο χωριό τους. Μάλιστα κατά την πρώτη μετάβαση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Αγαθονίκου εκεί είχαν επιλέξει και την τοποθεσία στην οποία χτίστηκε εν τέλει ο Ναός. Στο υψηλότερο σημείο του χωριού, απ’ όπου εποπτεύεις ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Στην πρώτη κατήχηση, μικροί και μεγάλοι, κάθισαν στη σκιά ενός δένδρου και ροφούσαν σαν διψασμένη γη τα λόγια του Επισκόπου. Πλέον ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ιγκανγκιμάλε αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γύρω περιοχή, καθώς πολλοί ιθαγενείς αδελφοί μας προστρέχουν στην Παναγία!

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΜΚΟΜΠΕ

Το έτος 2021 τελέστηκε, για πρώτη φορά, στο ορεινό χωριό Μκόμπε Θεία Λειτουργία για τους νεοφώτιστους κατοίκους σε μια χορτοκαλύβα. Σε μια αχυρένια εκκλησία, που οι κάτοικοι κατασκεύασαν με πολύ μεράκι. Η χάρις του Αγίου Πνεύματος φώλιασε τότε στις ψυχές όλων. Ένα χρόνο αργότερα οι κάτοικοι του ευλογημένου αυτού χωριού απέκτησαν το δικό τους Ιερό Ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παρθένιο Επίσκοπο Λαμψάκου, τον θεραπευτή του πάθους του καρκίνου. Ένα νέο θυσιαστήριο στήθηκε και σε αυτή τη γωνιά της Τανζανίας, ώστε η Θεία Λειτουργία να τελείται υπέρ του σύμπαντος κόσμου έως της συντελείας του αιώνος.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Ο κεντρικός Ναός της Μονής
Ο κεντρικός Ναός της Μονής

Μια νέα πνευματική κυψέλη δημιουργείται στην Τανζανία, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματική πρόοδο των αδελφών μας!

Διαρκής πόθος του Θεοφιλεστάτου κ. Αγαθονίκου ήταν η ίδρυση μοναστηριού στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας. Επιθυμία που σιγά – σιγά πραγματοποιείται. Η υπό ανέγερση Ιερά Μονή βρίσκεται πλησίον του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Κινταμάλι Ιρίνγκας.

Ήδη έχει χτιστεί ο Ναός του μοναστηριού προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και των Αγίων Μηνά του Μεγαλομάρτυρος και Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ. Ο Ιερός Ναός, βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αποτελεί κόσμημα για ολόκληρη την Τανζανία! 

Οι εργασίες συνεχίζονται με την ανοικοδόμηση κελλιών και βοηθητικών χώρων για την μοναστική αδελφότητα που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Τανζανία. 

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ

Μεγάλη σημασία δίνεται και στην ανακαινιστική προσπάθεια των ήδη υπαρχόντων Ιερών Ναών. Με τη χάρη του Θεού και τη συνδρομή μελών του Συλλόγου μας ανακαινίστηκαν οι ήδη υπάρχοντες Ναοί Αγ. Ανδρονίκου και Αθανασίας, Αγ. Γεωργίου και Παναγίας του Κύκκου, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγ. Αικατερίνης, Αγ. Παρασκευής Επιβατηνής, Μεγάλου Βασιλείου, Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, Αγ. Παρασευής και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αρούσας.