ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΟΥΣΑΣ

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ κατά τη διάρκεια της Ποιμαντικής επίσκεψής του στην έδρα της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, εντός του νέου πολυδύναμου Ιεραποστολικού Κέντρου της πόλεως Αρούσας.

Ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο προσωπικό του όραμα για την πόλη της Αρούσας, το οποίο σχεδίαζε από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο του Μακαριωτάτου. Επιθυμία του είναι να καταστεί η Ιερά Επισκοπή Αρούσας και το νέο Ιεραποστολικό Κέντρο σημείο αναφοράς για όλες τις Μητροπόλεις και Επισκοπές των χωρών της Ανατολικής Αφρικής.

Η τέλεση του Αγιασμού και η κατάθεση του θεμέλιου λίθου μπορούν να ταυτιστούν με τη φύτευση μιας νέας αμπέλου, την οποία εφύτευσε ο ίδιος ο Χριστός δια των σεπτών χειρών του Ιεραποστόλου Πατριάρχου ολόκληρης της Αφρικής. Ας συνδράμουμε όλοι μας, ώστε η νέα αυτή άμπελος να βλαστήσει και τα κλίματά της να αποδώσουν καρπούς πνευματικούς, που θα αποπνέουν το ευώδες θυμίαμα της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την περιοχή της Αρούσας και τη χώρα της Τανζανίας!

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΟΥΣΑΣ!

Η Αρούσα είναι το πιο γνωστό τουριστικό κέντρο της Τανζανίας. Το Κιλιμαντζάρο, το υψηλότερο βουνό της Αφρικανικής ηπείρου, σε συνδυασμό με τα απέραντα εθνικά πάρκα, τα οποία φιλοξενούν σπάνια είδη ζώων, συνθέτουν έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό, πόλο έλξης για τους τουρίστες-λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι η πόλη αναφοράς για τα κράτη της Ανατολικής Αφρικής, αφού τυγχάνει η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσά τους. Στην Αρούσα εδράζονται τα δικαστήρια και οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη για την επικράτηση της ειρήνης κατά τον εμφύλιο πόλεμο Μπουρούντι και Ρουάντας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αρούσας, και συγκεκριμένα στο Μόσι, δραστηριοποιήθηκε ο πρώτος Ιεραπόστολος της Τανζανίας ο αείμνηστος Αρχιμ. Νικόδημος Σαρίκας, ο οποίος εκοιμήθη στην Τανζανία το 1941. Ήταν ο πρώτος που πήρε τη γενναία και ευλογημένη απόφαση να ανοίξει «νέους ορίζοντες» στα εκκλησιαστικά γεγονότα της Αφρικής. Ο πρώτος που άνοιξε την αγκαλιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους ιθαγενείς αδελφούς μας με τεράστιο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο. Η ταπεινή χορτοκαλύβα στα περίχωρα του Μόσι αποτελούσε σημείο αναφοράς για χιλιάδες αφρικανούς, οι οποίοι καθημερινά προσέτρεχαν εκεί για να βρουν παρηγοριά και να κατηχηθούν στην ορθόδοξη πίστη.

Σήμερα, μετά την παρέλευση 80 ετών, η ορθόδοξη παρουσία στην πόλη της Αρούσας αναβιώνει. Ο ήδη υπάρχων Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της πρώην ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας, ο οποίος στέκει στο προαύλιο του διεθνούς σχολείου του Αγίου Κωνσταντίνου, αποτελούσε, μέχρι και σήμερα, το μοναδικό ορθόδοξο τεκμήριο στην ευρύτερη περιοχή της Αρούσας.

Η άλλοτε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολίτες της Αρούσας, γεγονός που υποβοήθησε την αποδοχή της νέας πλέον ελληνορθόδοξης παρουσίας στην περιοχή αυτή. Οι αδελφοί μας στην Αρούσα, αν και συνηθισμένοι από την παρουσία «λευκών» τουριστών, ενθουσιάστηκαν με την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τον Δεκέμβριο του 2016, κατά τη χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αποκάλυψε σε όλους τους παρευρισκομένους το όραμά του, από την ημέρα της αναρρήσεώς του στον πατριαρχικό θρόνο του Αγίου Μάρκου, για την πόλη της Αρούσας. Σύμφωνα με την επιθυμία του Μακαριωτάτου προετοιμάζονταν σταδιακά η ίδρυση νέας Επισκοπής του Αλεξανδρινού θρόνου για την Κεντρική Τανζανία με έδρα την πόλη της Αρούσας, για την οποία οραματίζονταν τη δημιουργία πολυδύναμου Ιεραποστολικού Κέντρου με ποικίλες θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δομές, ώστε η Αρούσα να καταστεί το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ανατολική Αφρική.

Τον Μάρτιο του 2017, μετά την ενθρόνιση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, άρχισαν δειλά – δειλά τα σχέδια για την νέα δυναμική παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή. Με τη βοήθεια όλων των μελών της Ιεραποστολικής Στέγης Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω αγοράστηκε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων πλησίον του κεντρικού οδικού δικτύου που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο και τα πανεπιστήμια. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από την πόλη της Αρούσας όσο και από τη γύρω περιοχή.

Η Αρούσα, ως τουριστικό κέντρο, προσέλκυσε πολλές ομάδες χριστιανικών αιρετικών παραφυάδων, οι οποίες αριθμούν δεκάδες έτη παρουσίας στην πόλη αυτή. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι είναι οι προτεστάντες και οι διάφορες «χαρισματικές χριστιανικές ομάδες». Όλοι αυτοί δεν αποδέχονται την Παναγία μας και τους Αγίους και προσφέρουν μια «νοθευμένη» πίστη στους ιθαγενείς αδελφούς μας.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αιρέσεων και των δυσκολιών, ταπεινά προσευχόμενοι και προσδοκώντας την ευλογία του Θεού ευελπιστούμε η Αρούσα να καταστεί εκ νέου σημαντικό Ιεραποστολικό Κέντρο, με σοβαρή Ορθόδοξη παρουσία, για τη διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες περίφραξης του χώρου, κτίστηκε η πύλη εισόδου και διανοίχθηκε μία γεώτρηση, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες εκτέλεσης των μελλοντικών εργασιών αλλά και τις ανάγκες σε νερό των μελλοντικών διακονητών και των ανθρώπων της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων απαραίτητων εργασιών και τη διαμόρφωση του χώρου, το επόμενο και σημαντικότερο έργο είναι η ανοικοδόμηση Ιερού Ναού προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, εξαιτούμενοι τις ευχές Της και την σκέπη Της, ώστε μέσα σε μια κοινωνία όπου δρουν δεκάδες χριστιανικές ομολογίες και εν μέσω οικονομικών δυσκολιών να εδραιωθεί η Ορθοδοξία  και να καταστεί το Ιεραποστολικό Κέντρο φάρος φωτεινός, που θα μεταδίδει το φως του Χριστού μέσα στο σκοτάδι των αιρέσεων. Επίσης, σχεδιάζεται η προσάρτηση, στον Ιερό Ναό της Παναγίας, παρεκκλησίων προς τιμήν του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω προστάτου του Συλλόγου και εφόρου ολόκληρης της Πιερίας και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου.

Αφουγκραζόμενοι όμως και τις ανάγκες των αδελφών μας, σχεδιάζεται η ανέγερση ιατρικού κέντρου στα πλαίσια διαρκούς μέριμνας για την καταπολέμηση εκατοντάδων μεταδοτικών ασθενειών που απειλούν τις ζωές μικρών και μεγάλων στην Τανζανία, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική. Επιπλέον, το πολυδύναμο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αρούσας θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο για τη διεξαγωγή θεολογικών και λειτουργικών σεμιναρίων και την εκμάθηση τεχνικών επαγγελμάτων όπως ραπτικής και οικοκυρικών για τα κορίτσια, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξυλουργικής και μηχανικής. Τέλος, εκεί πρόκειται να στεγαστεί η μεταφραστική επιτροπή της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, η οποία αποτελείται από ιθαγενείς ιερείς που ομιλούν την αγγλική γλώσσα και έχουν και γνώσεις ελληνικών. Η μετάφραση λειτουργικών και πατερικών βιβλίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πνευματική ζωή των ιθαγενών αδελφών μας, γιατί ακόμη και τα πλέον καθημερινά λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας όπως η Παρακλητική και τα Μηναία δεν έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα. Διεξάγεται σημαντική προσπάθεια στον τομέα αυτό προκειμένου η λειτουργική πνευματική ζωή στην Κεντρική Τανζανία να αποκτήσει μια «σοβαρή» υπόσταση.

Αξίζει να στηρίξουμε όλοι μας αυτό το νέο ξεκίνημα που έχει ως στόχο τη διάδοση του Ευαγγελίου και την προσφορά αγάπης στους αδελφούς μας. Το ήδη υπάρχον Ιεραποστολικό Κέντρο Ιρίνγκας αποτελεί λιμάνι καταφυγής για χιλιάδες παιδιά που καθημερινά προστρέχουν εκεί για να παίξουν, να συμμετάσχουν στις ακολουθίες του εσπερινού και του αποδείπνου και να λάβουν το καθημερινό τους συσσίτιο, ένα μικρό γεύμα ή γάλα με βιταμινούχα μπισκότα. Ας αγκαλιάσουμε όλοι μας τη νέα προσπάθεια που διεξάγεται στην πόλη της Αρούσας. Ας συνδράμουμε με περισσή χαρά στον αγώνα για τη διανομή του ανεσπέρου Φωτός της Ορθοδοξίας και την εξάλειψη του πόνου και των δυσκολιών για χιλιάδες αδελφούς μας.