Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Αρούσα της Τανζανίας

Σήμερα Κυριακή 29η Μαίου, τρίτη μέρα της ποιμαντικής επίσκεψης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αρούσας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουκόμπας κ. Χρυσοστόμου και του οικείου ποιμενάρχου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προέβη στις χειροθεσίες του Αρχιμανδρίτη Μάρκου Kalinga σε πνευματικό, του Ιερομονάχου Νικηφόρου Ilomo σε αρχιμανδρίτη και του Πρεσβυτέρου Ματθαίου Nziku σε πρωτοπρεσβύτερο. Επίσης, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης τέλεσε τη μοναχική κουρά ενός ευλογημένου παιδιού από το Κινταμάλι της Ιρίγκα, του Φωτίου Chengula, ο οποίος έλαβε το όνομα Ευμένιος προς τιμήν του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Ευμενίου (Σαριδάκη) του Κρητός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Ευμένιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όρασή του και η σημερινή ημέρα, Κυριακή του Τυφλού, κατά την οποία ενδύθηκε το αγιασμένο μοναχικό ράσο, δεν είναι μια απλή σύμπτωση.

Ο Πατριάρχης, εμφανώς συγκινημένος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο προσωπικό του όραμα για την πόλη και την Επισκοπή της Αρούσας, λέγοντας πως όσα έργα θα πραγματοποιηθούν γίνονται με αγάπη από την Εκκλησία για τους κατοίκους αυτής της ευλογημένης πόλης και για τα παιδιά τους, ώστε το φως της Ορθοδοξίας να ακτινοβολεί αιώνια στην περιοχή αυτή. Στο σημείο αυτό, ευχήθηκε στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρούσας κ. Αγαθόνικο καλό και ευλογημένο ξεκίνημα στο δύσκολο έργο που απλώνεται μπροστά του, για την ανέγερση του προσφάτως θεμελιωθέντος Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου και του πολυδύναμου Ιεραποστολικού Κέντρου. Επίσης, ομίλησε πατρικώς προς το νέο Μοναχό Ευμένιο και τους κληρικούς που χειροθέτησε, νουθετόντας τους να διακονούν με βαθιά πίστη και ακάματο ζήλο την Εκκλησία και τους αδελφούς τους.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλλαν μελωδικότατα οι ιεροψάλτες και αναγνώστες της Επισκοπής Αρούσας, οι οποίοι με πολύ ζήλο μελετάνε τα υμνολογικά κείμενα της Εκκλησίας και εργάζονται με μεράκι και υπευθυνότητα, με τη βοήθεια της Μοναχής Αλεξίας, για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση με αφρικανικούς χορούς και τραγούδια, προς τιμήν του Πατριάρχου, με τη συμμετοχή νέων της Επισκοπής Αρούσας και ιθαγενών από τη φυλή των Μασσάι.