Οι ευγενικές ψυχές των παιδιών της Τανζανίας

Κάθε απόγευμα το Ιεραποστολικό μας Κέντρο γεμίζει με χαρούμενες παιδικές φωνές. Σε κάθε μας απογευματινή έξοδο όλα τα παιδιά μαζεύονται γύρω μας, για να μας χαιρετίσουν και να μας αγκαλιάσουν. Στην Τανζανία υπάρχει μια όμορφη συνήθεια όπου οι μικρότεροι πλησιάζουν τους μεγαλύτερους, για να τους χαιρετίσουν και να υποβάλλουν τα σέβη τους. Σηκώνουν τα χεράκια τους, για να ακουμπήσουν το κεφάλι των μεγαλύτερων λέγοντας “Σικαμό”, δηλαδή τα σέβη μου, και οι μεγαλύτεροι σκήβουν το κεφάλι απαντώντας “Μαράμπα”, ότι δέχομαι τον χαιρετισμό.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αυτής της αγάπης. Έπειτα ακολουθούν αγκαλιές και τα νενομισμένα δωράκια όπως γλειφιτζούρια, καραμέλες και μπισκότα. Αυτές οι χαρωπές φωνές και τα χαμόγελα ομορφαίνουν τη δύσκολη καθημερινότητά μας στην Αφρική διώχνοντας τα νέφη που ξεσηκώνουν οι δυσκολίες και οι θλίψεις και σαν σαράκι προσπαθούν να αλλοιώσουν την ψυχή.

Αυτά τα χαριτωμένα πλασματάκια αξίζουν τη φροντίδα μας. Ας τους προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη μας, για να φτάσει το μήνυμα των Χριστουγέννων μέχρι και τη μακρινή Τανζανία και σε ολόκληρη την Αφρική.