Ιεραποστολικό Αρχονταρίκι με τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, στο Οικογενειακό Κέντρο «Πιερίδα» στην Κατερίνη από την Ιεραποστολική Στέγη Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, Ιεραποστολικό Αρχονταρίκι με επίσημο προσκεκλημένο τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή διδασκάλων και σπουδαστών του Συλλόγου Λόγιας Εξωτερικής και Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, Πρωτοσύγκελλος  της Ι.Μ. Κίτρους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού με θέμα: «Αγιορείτικα μηνύματα», μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους, που κατέκλυσαν ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης, εμπειρίες και βιώματα της ασκητικής μοναχικής ζωής, ωφέλιμα  για τον πνευματικό αγώνα κάθε πιστού.

Έπειτα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πρόοδο του Ιεραποστολικού Έργου στην Κεντρική Τανζανία, τους στόχους για το εγγύς μέλλον, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πειρασμούς και τις δυσκολίες των ιεραποστόλων. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνώμονα αισθήματα ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ για την πολυποίκιλη υποστήριξή του, πνευματική και υλική, στο ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας.

Ακολούθως, προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Ιεραποστολικής Στέγης Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, με τις δράσεις και τα έργα της Ιεραποστολής στην Κεντρική Τανζανία.

Τέλος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Γέροντας Μάξιμος, από τη θέση του Προέδρου της Ιεραποστολικής Στέγης, έκλεισε το Ιεραποστολικό Αρχονταρίκι κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, αδελφού της Ιεράς Μονής, ενώ ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό για τον κόπο της συμμετοχής στην εκδήλωση και τη συνεχή υποστήριξή του, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, τα μέλη της Ιεραποστολικής Στέγης και τους φίλους και προσκυνητές της Ιεράς Μονής για την πολύπλευρη βοήθειά τους στο έργο της Ιεραποστολής στην Κεντρική Τανζανία.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Ιερομόναχος Εφραίμ, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο Ιερομόναχος Πορφύριος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας, και ο Ιεροδιάκονος Μάξιμος, αδελφοί της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.