Επίσκεψη στο χωριό των Μασσάι

Η κάθε μας επίσκεψη στους Μασάι είναι ξεχωριστή. Η θερμή υποδοχή τους, οι χοροί και τα τραγούδια δημιουργούν μια μοναδική αφρικάνικη ατμόσφαιρα. Το χωριό Μαπογκόρο κατοικείται αμιγώς από ορθόδοξους Μασάι που αγαπούν την Εκκλησία μας. Καθώς το αυτοκίνητο έφτανε στο χωριό, μικροί και μεγάλοι πετάγονταν από κάθε γωνιά, για να μας προϋπαντήσουν. 
 
Αφού συζητήσαμε για λίγο μαζί τους, επισκεφθήκαμε το σπίτι δύο νεαρών κοριτσιών, οι οποίες συντηρούν τις οικογένειές τους καλλιεργώντας ρύζι καταβάλλοντας πολύ κόπο και ιδρώτα, αφού οργώνουν τη γη με τα χέρια τους, αφού εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα εργαλεία. Η Εκκλησία μας τις δώρισε δύο αγελάδες, για να τις χρησιμοποιήσουν στις αγροτικές εργασίες τους. 
Η μία από τις δύο κοπέλες, η Αικατερίνη, βοηθάει επίσης στους ιερούς ναούς των παρακείμενων χωριών καθώς ψάλλει πολύ μελωδικά και γνωρίζει τα τροπάρια των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας απ’ έξω.
 
Πριν την αναχώρησης μας μοιράσαμε σε όλες τις οικογένειες τρόφιμα, λαχανικά, σαπούνια και στα μικρά παιδάκια μπισκότα και καραμέλες. Μάλιστα πολλά από αυτά έσπευσαν να μοιραστούν μαζί μας τα μπισκότα τους, όταν αστειευόμενοι τους είπαμε πως δεν υπάρχει περίσσευμα για εμάς.
 
Τα είδη που διανεμήθηκαν ήταν προσφορά του αδελφού μας Πασσά Σπυρίδωνος εις μνήμην του πατρός του Θεοδώρου και του δούλου του Θεού Δημητρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα στο παρακάτω βίντεο…

Αναπαραγωγή Βίντεο