Επίσκεψη Μητροπολίτη Μολδαβίας στην Τανζανία

Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο βιώσαμε τη μεγάλη χαρά της επίσκεψης του Μητροπολίτη Μολδαβίας κ. Θεοφάνους από τη Ρουμανία με ολιγομελή ομάδα κληρικών και λαϊκών. Η παραμονή τους κοντά μας ήταν πρόξενος μεγάλης χαράς. Ο σύνδεσμος της Μητρόπολης Μολδαβίας με την Ιερά Επισκοπή Αρούσας είναι μεγάλος και διαρκεί χρόνια μέσω της αδελφής Ειρήνης και των υπολοίπων μοναζουσών από τη Ρουμανια που κατά καιρούς μας επισκέφθηκαν και έζησαν μαζί μας τη χαρά και τις δυσκολίες της Ιεραποστολής.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του ο Μητροπολίτης Θεοφάνης και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες πτυχές του πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου. Επισκεφθήκαμε σχολεία και διαφορά χωριά όπου μαζί με την κατήχηση διανεμήθηκαν σχολικά είδη και τρόφιμα. Τελέστηκαν ομαδικές βαπτίσεις, ενώ αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν τα θυρανοίξια και τα εγκαίνια της πρώτης πτέρυγας των κελλιών της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κινταμάλι Ιρίνγκας.

Στο χωριό των Μασσάι ήρθαν σε επαφή με την αφρικανική στέπα και θαύμασαν την αγάπη ολόκληρης της φυλής για την Ορθοδοξία, αφού όλα τα μέλη της φυλής που κατοικούν στο χωριό Ιποάσι έχουν ασπαστεί την ορθόδοξη πίστη με την καθοδήγηση και κατήχηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας κ. Αγαθονίκου. 

Η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Κινταμάλι, κατά κοινή ομολογία, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Τα παιδιά που διακονούν σε αυτό, μαζί με τους ιερείς, είχαν φροντίσει για το στολισμό του ναού, ενώ οι μελωδικές φωνές μικρών και μεγάλων δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα πανηγυρική και συνάμα κατανυκτική, με έντονα αφρικανικά στοιχεία, καρπό της αγάπης των ιθαγενών για την Εκκλησία. 

Η παραμονή τους κοντά μας ήταν ένα δεύτερο Πάσχα και χαρήκαμε ιδιαίτερα, διότι έτσι προβάλλεται η ενότητα της Εκκλησίας και ότι όλοι, από οποιοδήποτε χώρα, καταγωγή ή θέση αγκαλιάζουν και στηρίζουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, η οποία δεν είναι ένα απλό παρακλάδι της ζωής της Εκκλησίας, αλλά το κατεξοχήν κύριο έργο Της!