Τρεις απόφοιτοι από την Επισκοπή Αρούσας

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αποτελεί την πνευματική κοιτίδα των ορθοδόξων ιεραποστολών στην ήπειρο της Αφρικής. Με τη χάρη του Θεού ιδρύονται νέες Επισκοπές και ιεραποστολικά κέντρα μεταφέροντας τον λόγο του Θεού και σκορπίζοντας αγάπη σε χιλιάδες ορφανά παιδιά και πονεμένους ανθρώπους. Αυτό το έργο της ιεραποστολής όμως έχει ανάγκη από έμψυχο δυναμικό. Η ιεραποστολή εκτός από φάρμακα, τροφές και λοιπά λειτουργικά είδη έχει ανάγκη από ανθρώπους με αγάπη και θέληση, για να υποστηρίξουν τις διάφορες εκφάνσεις του ιεραποστολικού έργου. Κύριο μέλημα των Επισκόπων και όσων διακονούν στην ιεραποστολή είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη κατάρτιση ιθαγενών, κληρικών και λαϊκών, ώστε να στελεχωθεί το έργο και να αποκτήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον, διότι το έργο της Εκκλησίας δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, αλλά αποβλέπει στο μέλλον.

Στην ανάγκη αυτή προσπαθεί να ανταποκριθεί το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τη λειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος», η οποία εδράζεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και φιλοξενεί κληρικούς και λαϊκούς από τις ιεραποστολικές Μητροπόλεις και Επισκοπές της Αφρικής. Οι φοιτητές παρακολουθούν διετές πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας όπως θεολογικά, γεωπονικά και ηλεκτρονικών υπολογιστών, λαμβάνοντας τα απαραίτητα εφόδια για τη διακονία τους στις χώρες καταγωγής τους. Στους υπότροφους παρέχεται δωρεάν διαμονή και σίτιση με τη φροντίδα του Πατριαρχείου.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ σε μια σεμνή τελετή στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα απένειμε τα διπλώματα στους αποφοιτήσαντες κληρικούς και λαϊκούς της Σχολής. Ανάμεσά τους και 3 νέοι από την Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, ο Ιερομόναχος Μάρκος Kalinga, ο Ιεροδιάκονος Νικηφόρος Illomo και ο Σαμψών Kitinye. Αμφότεροι αποτελούν ενεργά στελέχη και υποστηρικτές του έργου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας κ. Αγαθονίκου. Μετέβησαν στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τώρα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την αποφοίτησή τους έχοντας αγαθές ελπίδες για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου στην Κεντρική Τανζανία.

Η χαρά είναι έκδηλη στα πρόσωπά τους. Με ευγνωμοσύνη ομιλούν για την βοήθεια του Επισκόπου τους και την υποστήριξη του Συλλόγου μας. Γνώστες πλέον της ελληνικής γλώσσας μελετούν με ζήλο κείμενα της Εκκλησίας μας με την επιθυμία να βοηθήσουν πνευματικά τους συνανθρώπους τους. Οι πατέρες Μάρκος και Νικηφόρος διακονούν και ως κληρικοί του Πατριαρχείου πλησίον του Πατριάρχου. Οι λειτουργικές εμπειρίες που αποκόμισαν αποτελούν πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική διακονία τους ως κληρικοί στην ιεραποστολή.  

Ο πατήρ Μάρκος και ο Σαμψών έγραψαν άρθρο με τις εμπειρίες τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν το δεύτερο και τρίτο τεύχος του περιοδικού μας αντίστοιχα. Ευχόμαστε κι άλλοι νέοι από την Τανζανία να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ώστε το μέλλον της Ιεραποστολής να είναι λαμπρό!

Εκ της Ιεραποστολικής Στέγης